Blogg 2

Facebook = SEX?

 Bilderesultat for facebook sex

Det er lett å bli fasinert over hvordan facebook i så mange år har klart å få oss så avhengig av å hver eneste dag gå inn å se på siden deres. Hvorfor gjør vi dette? Hvorfor kan vi i timevis sitte å bla side opp, og side ned for å se på andre personer og morsomme videoer som dukker opp. I dette innlegget får du svar på HVORFOR facebook er så uimotståelig for kundene sine.

 

Facebook er et sosialt nettsamfunn der brukeren oppretter seg en egen profil der en kan skrive om seg selv, legge ut bilder, dele offentlige og private meldinger med andre brukere. Brukernes meldinger eller medier kan deles til alle brukerne du ønsker, eller det kan begrenses ved bruk av Messenger eller grupper som brukeren knytter seg til. Facebook ble opprettet i 2004, men ble ikke tilgjengelig for nordmenn før i 2006. Siden har i dag 3,5 millioner norske brukere, og ca. 1,7 milliarder aktive brukere på verdensbasis. Brukerne er motiverte til å bruke Facebook fordi det er sosialt, det er en plass man søker informasjon og underholdning. I dag forventes det at man er på Facebook for å være sosial, både til privat bruk og jobbsammenheng. (http://sosialkommunikasjon.no/brukertallene-i-sosiale-medier/)

 

Hvorfor liker vi egentlig facebook så godt?

Selv om facebooks enkle side kan virke nokså tilfeldig, så er ingenting på deres side der uten grunn. Det er flere grunner til at vi som brukere tilbringer så mye tid på facebook som vi gjør.

Det første vi ser når vi åpner facebook er den blå og hvite fargen som preger bildet. Dette har blitt et ikon for facebook, og de har skapt sitt eget merke med den kjente hvite «f»-en på en blå bakgrunn. Fargen blå representerer «tillit», noe som kan være med å forsterke vårt bilde av facebook. (Color emotions guide, https://thelogocompany.net/blog/infographics/psychology-color-logo-design/)

 

Det er flere ting som skjer i underbevisstheten vår som gjør at vi liker facebook så godt, og alltid vender tilbake for å bla endeløst opp og ned på sidene. En amerikansk studie gjennomført for noen år siden fant en sammenheng mellom belønningssenteret i hjernen når man satt på facebook. Studien fant lignende stimulering i hjernen vår når vi var på facebook som når man har sex, spiser sjokolade eller får penger. Det betyr at hjernen produserer stoffet dopamin, som blir særlig forsterket av at noen liker eller kommenterer innlegg som du har publisert. (https://www.medicalnewstoday.com/articles/265509.php)

 

Selv om facebook har klart å få oss til å like siden deres så godt som vi gjør, betyr det ikke at de står uten utfordringer. Vi mennesker forandrer oss hele tiden og vi har en tendens til å bli fort lei av ting hvis de gjentar seg for ofte. Derfor må facebook til stadighet endre og revurdere siden sin slik at vi ikke skal gå for raskt lei.

 

En annen utfordring er de mange som er i mot sosiale medier. Det er fler og fler som tar seg «fri» fra sosiale medier og som mener at det tar for mye plass i livet vårt. Tidligere faceboook-sjef Sean Parker gikk i fjor hardt ut mot sin gamle arbeidsplass og hevdet at siden var designet for å utnytte menneskets psykologi. Han mente at siden var laget for at folk skulle bli avhengige og tilbringe så mye som mulig av tiden sin inne på siden. Studien som er nevnt ovenfor støtter opp under denne påstanden da man lett kan bli avhengig av aktiviteter eller stoffer som gjør at vi skiller ut stoffet dopamin. (https://www.tek.no/artikler/facebook-er-designet-for-a-utnytte-menneskets-psykologi/411892)

 

Kort oppsummert

Selv om facebook har sine motstandere så er de verdens største nettsamfunn med flere milliarder brukere. Det er lite som tyder på at facebook ikke vil gå bra i fremtiden, og vi vil fortsette å bruke like mye tid på siden. Dette nettopp fordi forskning viser; Facebook = SEX.

One thought on “Blogg 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s